عمل قلب باز، یکی از مهمترین جراحی ها برای بدن انسان است و معمولاً، تنها در صورتی انجام می گیرد که سایر روش های درمانی، که تهاجم کمتری دارند، به اندازه کافی اثرگذار نباشند. برای ایجاد شرایط مطلوب در یک جراحی موفق، مراقبت های بعد از عمل قلب باز باید رعایت شوند؛ یکی از این دستورالعمل ها، رعایت رژیم غذایی بیمار است. و بسیار حائز اهمیت است که بعد از عمل قلب باز چه بخوریم؟
بعد از جراحی و برای بازیابی بهبودی کامل، بدن به کالری و مواد مغذی کافی نیاز دارد. خوردن غذاهای مناسب بعد از جراحی، می تواند خطر ابتلا به عفونت را کاهش داده، و سرعت بهبود نواحی بریده شده، قدرت و انرژی فرد را افزایش دهد. غذاهای سرشار از ویتامین و مواد معدنی، بهترین گزینه برای مصرف پس از جراحی می باشند.
بعد از عمل قلب باز چه بخوریم؟
در اینجا به برخی از مواد غذایی و مواد مغذی، که باید در رژیم غذایی بعد از جراحی قرار داشته باشد، اشاره می کنیم:
1_ پروتئین بدون چربی
پروتئین های بدون چربی، یکی از بهترین گزینه ها در رژیم غذایی بعد از جراحی قلب باز هستند. پروتئین ها، آمینو اسیدهایی دارند که می توانند به بازسازی بافت کمک کنند. اسیدهای آمینه همچنین می توانند سبب تولید کلاژن و در نتیجه، محافظت از پوست شوند؛ بنابراین، این مواد غذایی برای جلوگیری از ایجاد عفونت در زخم های حاصل از جراحی اهمیت دارند.
منابع مختلفی برای دریافت این ماده مغذی موجود است، برخی افراد از گوشت هایی مانند گوشت خوک، مرغ، بوقلمون و غذاهای دریایی برای تامین پروتئین بدون چربی استفاده می کنند. اما مصرف گوشت، تنها راه برای ورود پروتئین بدون چربی به بدن نیست. شما می توانید از:
- آجیل
- سویا
- کینوا
- حمص
- لوبیا
- گندم سیاه
- توفو
- پروتئین گیاهی
به عنوان جایگزین استفاده نمایند. حتی یک ساندویچ کره بادام زمینی، می تواند یک فرم پروتئینی سیر کننده و آسان برای افرادی باشد که در دوران نقاهت پس از جراحی قرار دارند.
گوشت قرمز نیز دارای پروتئین است، اما مقدار زیادی چربی اشباع شده به همراه دارد، به همین دلیل معمولاً برای مصرف بیماران، بعد از جراحی توصیه نمی شود.
2_ غلات سبوس دار
غلات سبوس دار نیز غذاهای مهمی هستند که بعد از جراحی باید مصرف شوند. غالبا با فکر کردن درمورد غلات سبوس دار، به یاد صبحانه می افتیم. تهیه آن، مانند بلغور جو دوسر، آسان بوده، و سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی می باشد که بدن برای بهبود و رشد نیاز دارد.
با این حال، غلات سبوس دار تنها محدود به صبحانه نیستند. از نان های سبوس دار می توان برای تهیه یک ساندویچ خوش طعم برای ناهار استفاده کرد؛ همچنین مصرف انواع برنج، مانند برنج وحشی، برنج قهوه ای، پیلاف (پلو-نوعی برنج) یا ریزوتو، برای شام یا هر زمان دیگری از روز، مناسب است.
جو، نوعی غله سبوس دار است که می توان برای ترکیب با سبزیجات، پروتئین ها یا هر دو و تهیه یک وعده غذایی سالم از آن استفاده نمود، بنابراین اگر به دنبال تهیه غذایی هستید که بتوان تا چند روز از باقی مانده آن در هنگام استراحت استفاده کرد، جو انتخاب مناسبی برای شماست.
غلات فرآوری شده، ارزش غذایی کم و گاهی میزان قند بالایی دارند. از مصرف غلات شیرین، نان سفید و برنج سفید خودداری کنید. این مواد بیش از حد فرآوری شده اند و فاقد بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز بدن برای بهبودی می باشند.
3_ لبنیات کم چرب
محصولات لبنی کم چرب نیز حاوی پروتئین هستند، اما مزیت دیگری برای بیماران در دوران نقاهت بعد از جراحی دارند. افزودن لبنیات به غذا و مصرف آن ها به صورت مجزا، جهت تکمیل مواد مغذی و دریافت میزان کالری مورد نیاز روزانه، غالبا بسیار آسان است.
اغلب افراد، اشتهای خود را بعد از جراحی از دست می دهند، یا شدیدا خسته اند و نمی توانند غذاهای متنوعی مصرف کنند. مصرف ماست، به ویژه هنگامی که گرسنه اید و حوصله پخت و پز یا جویدن ندارید، می تواند بسیار راحت باشد.
افزودن مقداری پنیر محلی به چند برش هلو، به راحتی می تواند آن را از یک میان وعده ساده، به یک ناهار سبک تبدیل کند. اگر هنوز هم به دریافت کالری بیشتری نیاز دارید، اسموتی شیر بدون چربی و میوه یا مقداری پودر پروتئین می تواند گزینه مناسبی باشد.
یبوست، مشکلی عمده برای برخی از بیماران در دوران نقاهت پس از جراحی است و مصرف داروهای ضد درد این موضوع را تشدید میکند. محصولات لبنی، به ویژه پنیر، می توانند سبب ایجاد یبوست شوند. همچنین اگر سرفه می کنید یا به بیماری ریوی مبتلا هستید، در مصرف هرگونه فرآورده لبنی احتیاط کنید؛ زیرا این محصولات می توانند باعث افزایش ترشحات ریه شوند.
4_ میوه ها و سبزیجات
میوه ها و سبزیجات، بخش مهمی از هر رژیم غذایی را تشکیل می دهند. بهتر است میوه ها و سبزیجات متنوعی مصرف نمایید تا از تمام مواد مغذی مختلف موجود در آن ها بهره مند شوید؛ با این حال، مصرف برخی میوه ها و سبزیجات خاص، به تسریع روند بهبودی پس از جراحی کمک می کند.
توت ها، با داشتن مقادیر بالای آنتی اکسیدان، برای ترمیم آسیب های بدن مفیدند؛ بنابراین توت سیاه، زغال اخته، تمشک، توت فرنگی، گوجی بری، انار و انگور، همگی غذاهایی سالم و شفابخش و همچنین منابع خوب ویتامین C هستند.
اگر بعد از جراحی دچار یبوست شده اید، مصرف میوه های پر فیبری مانند خربزه، سیب، زردآلو، هلو، گریپ فروت و پاپایا را امتحان کنید. سبزیجات سبز برگ دار مانند کاهو، کلم پیچ، کاهو رومی، اسفناج، بوک چوی، برگ خردل و شات سوئیسی، مملو از ویتامین C، A، E و K می باشند. ویتامین K به انعقاد خون کمک می کند، و بنابراین برای مصرف بعد از عمل بسیار مناسب است.
سیب زمینی شیرین، هویج، کلم بروکلی، کلم، گل کلم، فلفل دلمه ای و جوانه بروکسل، حاوی کربوهیدرات های سالم بوده و می توانند انرژی لازم برای بهبود بدن را فراهم نمایند.
استفاده از سوپ هویج کنسرو شده یا کیک هویج نیمه آماده، مواد مغذی چندانی به بدن نمی رساند و تغذیه سالمی محسوب نمی شود زیرا این فرآورده ها بیش از حد فرآوری شده اند.
5_ غذاهای سرشار از ویتامین K
این مواد غذایی شامل کبد حیوانات، روغن کبد ماهی، زرده تخم مرغ و … می باشند. استفاده از ویتامین K در بیمارانی که پس از عمل جراحی نیاز به مصرف داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین دارند، می تواند فرآیند انعقاد را تحت تاثیر قرار دهد؛ بنابراین مصرف آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
6_ غذاهای غنی از فیبر و ویتامین
التیام زخم به مقدار زیادی ویتامین نیاز دارد.
غذاهایی که در روزها و هفته های بعد از عمل می خورید، می تواند به تعیین سرعت بهبودی و داشتن احساس خوشایند در هنگام بهبودی کمک کند. برای صرف غذای خوب وقت بگذارید، غذاهای سالم و مغذی را انتخاب نمایید و سعی کنید که کالری کافی، برای حفظ بدن خود در طول روند بهبودی، دریافت نمایید.